0
RECENZIJA: LG G5

RECENZIJA: LG G5

Dizajn

LG G5 je naslednik prošlogodišnjeg G4 telefona, ali nimalo ne liči na njega, a sve zahvaljujući novom jedinstvenom dizajnu.

Razlike između G5 i G4 su sasvim očigledne, jer je novi G5 napravljen potpuno od metala i za razliku od ostalih metalnih telefona koji deluju hladno kada ih uzmete ujutru u ruke ili se brzo ugreju kada ih dosta koristite, G5 ima konstantnu temperaturu. Zbog toga što je telefon ofarban na sličan način kao što se to radi u automobilskoj industriji, kada prvi put uzmete telefon u ruke nemate osećaj da se radi o premium i čvrstom telefonu kao što je to običaj sa metalnim telefonima.

Ako sklonimo materijal izrade sa strane, G5 je konstruisan veoma dobro i smanjena dijagonala ekrana u odnosu na G4 znači da je uređaj više ergonomičan i prijatan za držanje u ruci. Dijagonala od 5.3” je perfektna za telefone i LG je možda pronašao pravu i idealnu veličinu. Uređaj je zahvaljujući metalnoj izradi i težak više od običnog telefona, 159 grama, ali mu to dodatno daje na čvrstini i sigurnijem držanju u ruci.

 

Ako ste do sada koristili telefone iz LG G serije, raspored dugmića je nešto na šta je trebalo malo vremena da se naviknete. Od LG G2, LG premium telefoni imaju volume i power dugmiće na pozadini telefona, međutim to se promenilo sa G5 telefonom. Dugmići za podešavanje jačine zvuka se sada nalaze sa leve strane, dok pozadina i dalje ima dugme za isključivanje/uključivanje uređaja, a u samom power dugmetu se nalazi i čitač otiska prsta.

Na donjoj strani se nalazi novi USB Type-C ulaz, koji je ove godine postao standard na flagship telefonima. Pored njega se nalazi mikrofon i jedan zvučnik koji ima veoma impresivne performanse za single mono zvučnik.

Sve ukupno, LG G5 je telefon zanimljivog i inovativnog dizajna koji zaslužuje svaku pažnju. LG je uspeo da ukombinuje i mesto za microSD karticu i promenljivu bateriju u uređaj metalnog dizajna, a prisustvo dugmeta u donjem delu omogućava da se veoma lako izvadi i menja baterija. Donji deo telefona je i glavni razlog da kupite LG G5, jer ga upravo on čini prvim modularnim telefonom na tržištu.

Inovativni, modularni dizajn novog smart telefona kompanije LG, pruža mogućnost transformacije telefona uz pomoć LG Friends kolekcije.

Pored G5, LG je predstavio i “Friends” liniju proizvoda koji funkcionišu sa G5. “Friends” uređaji koji se zaista i povezuju sa G5 su LG Cam Plus i LG Hi-Fi Plus sa B&O Play.

LG CAM Plus, koji se može prikačiti umesto izmenjive baterije, omogućava lakši hvat, udobno držanje telefona, kao i laku kontrolu kamere. LG CAM Plus poseduje tastere za napajanje, okidač kamere, snimanje, zumiranje, kao i LED indikator i bolji hvat za držanje telefona. Takođe, pruža mogućnost intuitivnog auto fokusa i zaključavanje ekspozicije, što su funkcije koje obično krase profesionalne digitalne kamere. Kada se poveže sa LG G5 telefonom, LG CAM Plus omogućava dodatni kapacitet baterije od 1,200 mAh, što omogućava duže snimanje, a samim tim i više zabave i uživanja.

Hi-Fi Plus sa B&O PLAY predstavlja inovativni, prenosivi Hi-Fi DAC audio plejer razvijen u saradnji sa kompanijom B&O PLAY, kako bi se zadovoljile potrebe korisnika koji žele da uživaju u kvalitetnom zvuku, tradicionalno dostupnom samo putem vrhunskih audio uređaja. LG Hi-Fi Plussa B&O PLAY izdvaja se svojim jednostavnim i elegantnim skandinavskim dizajnom. Pored up-sampling tehnologije koja je primenjena za 32-bitni Hi-Fi DAC na V10, LG Hi-Fi Plus sa B&O Playpodržava 32-bitni zvuk i 384KHz high-definition audio playback. LG Hi-Fi Plus with B&O PLAYmože da se koristi ili kao dodatak LG G5 telefonu ili kao zaseban Hi-Fi DAC uređaj, povezivanjem sa bilo kojim smart telefonom ili PC računarom.

Displej

Kao što smo već spomenuli, LG je napravio G5 sa manjim displejom nego G4 ali je zadržao istu rezoluciju, QHD (2560 x 1440px). Kao rezultat imate malo oštriju sliku i naravno veću gustinu piksela.

2016. godina je očigledno godina u kojoj se proizvođači trkaju da privuku potencijalne kupce sa Always On displejom, i LG nije drugačiji od ostalih. Odluka kompanije da izabere LCD ekran umesto AMOLED dosta utiče na Always On funkciju koja je potpuno nečitljiva na jakom suncu. Nema sumnje da je LG morao da potamni svetlo ekrana da bi pomogao u očuvanju baterije, ali to znači i da je Always On displej  manje koristan nego što je mogao da bude da je LG izabrao drugačiju tehnologiju za displej.

Sve u svemu, G5 ekran jeste impresivan, daje odličnu reprodukciju boja i prikaz jasnih i živih boja koje nemaju preveliku zasićenost.

Performanse i hardver

Unutar G5 se nalazi Snapdragon 820, Adreno 530 GPU i 4GB RAM, komponente koje ne daju nikakav znak zastoja u radu. Od glatkih animacija baterije, do brzog multitaskinga i igranja igrica, G5 je definitivno sposoban da izdrži sve zadatka koje mu zadate, i ovo je verovatno najbolji telefon koji je LG ikad napravio. Ostatak hardvera pokazuje da je LG uspeo da uključi sve što se može tražiti od jednog flagship telefona.

Čitač otiska prsta je ugrađen u power dugme i dok dugme ne odaje premium utisak kao na prethodnim LG uređajima, čitač otiska prsta je jedan od najboljih na pametnim telefonima. Inspirisan sa Nexus 5X, potrebno je 5 do 6 pritiska da bi se sam čitač podesio i za razliku od ostalih telefona, nije potrebno da zaista pritisnete power dugme da bi očitali Vaš prst. Samo prislonite Vaš prst na čitač i telefon će se otključati, brzo i precizno.

Pored gore navedenih unutrašnjih komponenti, G5 ima i internu memoriju veličine 32GB koja se može povećati za dodatnih 200GB putem microSD kartice. LG zaista zaslužuje svaku pohvalu jer ne odustaje od podrške za microSD karticu i promenljive baterije.

Što se tiče povezivanje, LG ni tu nije razočarao jer ima podršku za LTE (zavisi od modela koji kupite) koji može da podnese Cat 9 brzinu (450Mbps download i 50Mbps upload), Bluetooth 4.2, NFC, infrared port i nekoliko senzora za merenje i praćenje skoro svega.

G5 JE TELEFON KOJI SE PO SVOM DIZAJNU ZAISTA ISTIČE MEĐU KONKURENCIJOM.

Baterija

Baterija i njena izdržljivost su deo telefona gde svi proizvođači podbace, ali kako se promenljiva G5 baterija nosi sa sve većim zahtevima korisnika?

I dok većina flagship telefona nudi bateriju kapaciteta 3000mAh ili više, baterija unutar G5 je nešto manja – 2800mAh. Iako manja, baterija je veoma sposobna da izdrži celodnevno korišćenje. Ali LG je uspeo nešto što drugi nisu, da napravi metalni telefon sa promenljivom baterijom. Kompanija još nije objavila kada će rezervne baterije biti dostupne, ali i ako se Vaš telefon isprazni kada Vam je najpotrebniji, ne treba da brinete. G5 ima Quick Charge 3.0 tehnologiju koja omogućava punjenje baterije do 100% za 1 sat i 19 minuta, i do 50% za samo 27 minuta.

Kamera

LG tradicionalno na svoje uređaje stavlja po jednu kameru sa svake strane, međutim to se promenilo sa prošlogodišnjim LG V10 koji je bio prvi LG telefon sa dve kamere sa prednje strane. Šest meseci kasnije, trend sa dve kamere se zadržao, ali ovog puta dve kamere se nalaze na poleđini. Glavna kamera koja se nalazi sa desne strane ima 16MP senzor koji je opremljen sa optičkom stabilizacijom slike i f/1.8 otvorom koji će korisiti za većinu footografija. Sekondarna kamera ima manji, 8MP senzor sa f/2.4 otvorom i širokim uglom slikanja od 135 stepeni.

Interfejs kamere se nije mnogo promenio u odnosu na onaj koji smo videli kod G4 i V10, osim što sada imate dve nove ikone na vrhu interfejsa koje omogućavaju prebacivanje između dva sočiva. Dok budete radili zoom in i zoom out, G5 će automatski izabrati i prebaciti se na odgovarajuće sočivo. Kao i prethodni uređaji, G5 ima veliki izbor režima za slikanje i opcija za podešavanje kao što je balans, ISO, brzina slikanja…

Ako se pogledaju fotografije, G5 pravi oštre slike sa odličnom količinom detalja i radi se o jednoj od boljih kamera na tržištu. Reprodukcija boja je zadovoljavajuća i prijatna za oko, upotreba HDR režima rezultira veoma prijatnim i prirodnim fotografijama.

Fotografisanje pri slabom osvetljenju je dobro, ali nije najbolje što tržište može da ponudi. G5 ima tendeciju da previše istakne najzanimljivije delove i fine detalje, i ukloni zamućenja i nejasnoće na fotografiji, pogotovo kada se slika noću. G5 stiže opremljen i sa laserskim auto-fokusom koji se ne ističe puno pri slabom osvetljenju, jer se kamera na neki objekat fokusira duže nego što očekujete. Sa prednje strane imate 8MP selfie kameru sa f/2.0 otvorom koji omogućava veoma dobre selfie slike, i danju i noću. G5 stiže i sa velikim izborom režima za slikanje: multi-view, panorama, slo-mo, time lapse…

Kada se sve uzme u obzir, kamer na LG G5 je i više nego dobra i dobro se nosi sa ostalim kamerama na tržištu i sa kamerama na većini flagship telefona.

Softver

Softver je deo G5 telefona o kom se najviše priča. Novi interfejs koji radi iznad Android 6.0.1 Marshmallow OS donosi prefinjeno korisničko iskustvo, ali mu fali app drawer. Novi UX je radikalno drugačiji od onog koji smo viđali kod prethodnih LG uređaja, ali na bolje jer G5 sigurno ima najčistiji i najmanje napadan UI koji je je LG ikad napravio.

Prethodni LG flagship telefoni su imali dosta dodatnih aplikacija i funkcija koje su zasigurno ometale celokupne performanse i odvlačile korisnike sa prijatnog iskustva Ove godine LG je usvojio princip manje je više sa očišćenim UI koji omogućava glatke prelaze i odlične performanse.

Ceo interfejs je dobro osmišljen, a po defaultu LG je zadržao 4 panela u meniju sa podešavanjima. LG je olakšao i podešavanje on screen navigacionih dugmića. Mnoge od LG funkcija kao što su Smart Bulletin i Qslide apps su i dalje pristune na telefonu, ali nisu toliko istaknute i napadne kao ranije. LG je uklonio opciju dvostrukih prozora, što je pomalo razočaravajuće, ali moguće je da će novi Android N imati ovu funkciju pa će ona svakako stići i na G5.

 

Najveća promena sa softverske strane je app drawer, odnosno nedostatak istog. LG je uklonio app drawer i kao rezultat imate sličnost sa iOS i Android OS. LG nije prvi koji se odlučio na ovakav korak, ali ako do sada nikad niste koristili Android bez meni dugmeta, u početku će Vam ovo iskustvo biti pomalo komplikovano. Ali ako ipak ne želite da koriste LG G5 bez app drawer-a, LG je napravio Home 4.0 launcer aplikaciju koju možete da preuzmete sa kroz njihovu SmartWorld aplikaciju i opet ćete imati app drawer.

Najveća prednost novog interfejsa jeste unapređena podrška za izuzetno moćnu LG G5 kameru. Slika i snimanje video zapisa predstavlja lakše je nego ikad, uz pomoć karakteristika kao što su: Zoom In & Out, Auto Shot, Multi View, Pop out Picture…

Specifikacije

Operativni sistemAndroid 6.0.1
ProcesorSnapdragon 820
Displej5.3″ IPS quad-HD quantum displej (2560×1440, 554 dpi)
Storage32GB UFS ROM, microSD up to 2TB
RAM4GB LPDDR4
Glavna kamera16MP main, 8MP wide-angle (135 stepeni)
Prednja kamera8MP
Baterija2800 mAh promenljiva
ModuliLG Cam Plus (dodatak za kameru sa dodatnih 1100 mAh)
LG Hi-Fi Plus with B&O Play
Dimenzije149.4 x 73.9 x 7.7mm
Težina159 grams
MrežaLTE/3G/2G
PovezivanjeWifi 802.11a/b/g/n/ac
USB Type C, NFC, Bluetooth 4.2
BojeSilver/Titan/Gold/Pink

Sa novim modularnim konceptom, pitanje nije šta G5 može da uradi nego za šta će G5 biti sposoban u budućnosti, i ta sama činjenica čini LG G5 neodoljivim uređajem.

Cena i zaključak

LG G5 će na inostranom tržištu imati cenu oko $700, što je tipična cena za flagship uređaj. Ovaj telefon dostupan je od 31.03. u Južnoj Koreji, uskoro će biti i u Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama Evrope, Azije i Bliskog Istoka, a u Srbiju se očekuje da stigne u drugoj polovini aprila.

G5 je iskorak LG kompanije u potpuno novom pravcu – novi dizajn, impresivna dual kamera i premium softversko iskustvo. U isto vreme, LG nije u potpunosti usavršio dizajn, ali s obzirom da se radi o prvom modularnom telefonu i same kompanije i na tržištu, G5 nas je prodrmao i učinio da budemo uzbuđeni zbog onog što tek stiže od južno-korejskog giganta.  LG G5 je pametni telefon koji se istinski ističe među konkurencijom, a modularne sposobnosti ga čine unikatnim i jedinstvenim. I dok se ostali proizvođači fokusiraju na pravljenje dobrih telefona, LG je pokazao da se ne boji da  bude drugačiji. Kao rezultat , Korejski OEM ima pametni telefon koji se zaista izdvaja iz homogenog tržišta i ovo samo može da bude dobro i za LG i za korisnike.

Izvor: SMIT

0

Write a Comment