0
Evo šta sve Android aplikacije znaju o vama!

Evo šta sve Android aplikacije znaju o vama!

Među aplikacijama koje zahtevaju najviše dozvola za korišćenje su AntiVirus Security, Viber i Facebook. Razlog zbog kojeg aplikacije traže veliki broj dozvola su reklame, upozoravaju stručnjaci.

Reč je o igrici Happy Fish, a developeri iz kompanije HappyElements koja stoji iza nje, programirali su je tako da ona može da prikupi tačnu lokaciju korisnika, prepozna koji Wi-Fi koristite. Ona takođe ima pristup fotografijama, a može čak i da vam čita poruke.

Još jedna veoma popularna igrica prikuplja dosta informacija o korisnicima, a da oni nisu ni svesni toga. Reč je o igrici Fruit Ninja koja zahteva dozvole koje mnogi korisnici smatraju nenormalnim.

– Nikada neću instalirati ovu aplikaciju dok mi ne objasne zašto im treba pristup mojim privatnim sadržajima – napisao je jedan nezadovljni korisnik.

Među aplikacijama koje zahtevaju najviše dozvola za korišćenje su AntiVirus Security, Viber i Facebook. Razlog zbog kojeg aplikacije traže veliki broj dozvola su reklame, upozoravaju stručnjaci.

– Oglašivači se trude da prikupe što više informacija o korisnicima, kako bi im plasirali što bolje reklame. Aplikacije su idealan način za njihovo prikupljanje, s obzirom da se iz njih mogu izvući podaci o lokaciji, listi kontakata, poziva. Sa druge strane prosečni korisnici teško razumeju zbog čega se one uopšte prikupljaju, i sa kim se one sve mogu podeliti – izjavio je Džejson Hong, osnivač PrivacyGrade.org sajta, i profesor informatike na Karnedži Melon univerzitetu.

– Većina programera nije zla, i često prikupljaju informacije o korisnicima zato što im se može. U tome ih nažalost niko ne može sprečiti – dodao je Hong.  ne znaju šta da

Na sajtu PrivacyGrade.org možete pogledati aplikacije koje najmanje štite podatke koje su prikupili od vas. Sa oznakom A su one najbezbednije, dok oznaka D znači da prikupljeni podaci baš i nisu toliko sigurni. Kompletnu listu možete pogledati OVDE.

Ako želite da predjete sa Android na iPhone i Android telefon vam više ne treba, mi vršimo otkup Android mobilnih telefona u Beogradu.

Izvor: Telegraf

0

Write a Comment